Granátová jablka a jak pěstovat granátovník?

Granátové jablko (lat. Putica granatum) patří mezi exotické ovoce s výraznými, krásnými květy a plody z čeledi marhaníkovitých (lat. Punicaceae). Plody jsou sladkokyselé chuti a potěší každého gurmána. Granátovník patří mezi nížší stromy. Granátovník pochází z ostrova Sokorta u Somálska. Nejčastěji roste v oblasti Středomoří. Granátovníky se ve Středomoří pěstují. Pěstují se i v Indii, Argentině, USA a po celé Asii. Za nejkvalitnější jsou považovány plody z Íránu.

Plody granátovníku – granátová jablka – dorůstají v průměru až 12 cm. Nemají čistě kulatý tvar, ale jsou zaoblené do šestibokého útvaru. Plody mají tuhou slupku. Pokud jablko rozkrojíme příčně, objevíme 6-12 pouzder, v nichž se nacházejí semena, slepené v rosolovitou hmotu. Granátové jablko obsahuje v průměru až 600 semen.

Granátovník

Granátovník je symbolem plodnosti, úrodnosti a bohatství. Již v řecké mytologii měl své místo. Afrodita byla právě granátovníkem zvolena za nejkrásnější ženu. V křesťanství je také granátové jablko důležitým atributem. Adam a Eva stáli pod granátovníkem, když ochutnali jablko. Granátové jablko je symbolem bohů, států, svatých a rodů českých biskupů, a kupců.

Gran znamená latinsky zrnko. Používá se jako váhová jednotka pro drahé kovy. Granatus je podle seschlého granátového jablka název pro „hranatý“. Hornina žula – granit má také původ ve slově trnky – zrnitost. Český granát (pyropas) – má také označení podle zrnka červenočerný z plodu granátového jalbka.

Jak pěstovat granátovník

Granátovník je nádherný a zajímavý strom (keř), zejména svými květy. Kdo se byl podívat v Albánii určitě po něm zatoužil. Roste tam za každou zdí. Nádherné červené květy a plody lákají všechny pohledy. V našich podmínkách můžete granátovník také pěstovat, ale je třeba myslet na jeho subtropické kořeny a včas ho zazimovat. Granátovník snese krátkodobě mráz až do -15 °C.

Granátovník můžete pěstovat v přenosném kontejneru. Na dno vždy dejte dobrou drenáž. Je třeba si ho předpěstovat ze semínka nebo namnožit řízkováním. Řízkováním množíme tak, že ustřižené větvičku dáme do nádobky s vodou a po vyklíčení vysadíme. Nebo použijete simulátor odřezků a ihned zasadíte do zeminy. Pokud se rozhodnete pro pěstování ze semínka, budete nadšeni. Granátovník velmi rychle a spolehlivě klíčí.

Opltimální teplota při klíčení je kolem 25 ° C. Vyzkoušejte na předpěstování miniskleník s ventilací. Semínka dopředu namočte do vody, aby nakvasila dužina kolem semínka. Pak dejte do připraveného substrátu pro subtropické rostliny. Semínko zatlačte asi 1 cm hluboko. Pravidelně roste rozprašovačem. Vyberte mu slunné stanoviště. Pro své nádherné květy se bude skvěle vyjímat na slunné terase. Mladší stromy chraňte před přímým sluncem. Půda rostlině vyhovuje neutrální, lehčí, hlinitopísčitá. Půdu můžete odlehčit přidáním hrubšího písku, keramzitu nebo perlitu.

Zálivka musí být vždy dostatečná. Ve vegetačním období pravidelná. Nezapomínejte na nezbytné přihnojování. Nepřihnojujte vápníkem. Nesvědčí mu zásadité prostředí. Stromeček – keř zastřihávejte poprvé mezi 2-3 rokem života. Můžete ho už i pomalu tvarovat. Zazimování je důležité. Rostliny pocházejí z místa, kde se střídá horké léto a chladnější zima. Při pěstování v bytě mu vyhovuje přenesení na chladnější místo. Optimální klima při zazimování ve skleníku je také chladnější. Při zazimování omezte zálivku na max. 1x týdně. Teplota při přezimování by měla být kolem 5 °C. Granátovník je opadavý keř.

Granátovník se velmi dobře tvaruje i jako bonsaj. Punica granatum – latinský název je odvozen ze slova puncký (fénický) podle producentů Féničanů, nebo také podle názvu pro červenou barvu. Granátové jablko je inspirativní a zajímavé. Mnoho uměleckých děl – maleb – obsahuje granátové jablko, granátovník nebo jeho zrnka. Bývá vzorem na tkaninách, kobercích, … ornamentech už od Středověku.

Obsah vitamínů v granátovém jablku

Granátové jablko je zdrojem vitamínů a minerálů. Granátové jablko je složeno ze 77 % vody. Slupka se nekonzumuje. Obsahuje tanin, který není chutný a je po něm svíravý pocit v ústech. Jedlé části granátovníku mohou působit mírně projímavě. Díky vyššímu obsahu minerálů – hořčíku, sodíku a draslíku – je granátové jablko výborné pro sportovce a těžce pracující, který pak rychle ztrácejí rovnováhu minerálů v těle. Jsou vhodné i po jiných činnostech s nimiž se pojí pocení a také pomůže i při horečce.

V granátovém jablku jsou významně zastoupeny vitaminy skupiny B (B1 , B2, B3), vitamin C a provitamin A. Také minerály – vápník, draslík, sodík, hořčík, fosfor, železo. Obsahuje cukry, kyselinu citrónovou a esenciální a neesenciální aminokyseliny. Slupka obsahuje flavanoidy a třísloviny.

Granátová jablka jsou výbornými antioxidanty. Šťáva z granátového jablka pomáhá při léčbě a prevenci chorob horních cest dýchacích. Pomáhá od zátěže ze znečištěného životního prostředí. Obsah látek v granátovém jablku působí jako přírodní prevence rakoviny prsu a prostaty (na nichž se podílejí estrogeny v těle). Semínka granátového jablka příznivě ovlivňují stav cév ( působí příznivě na zdraví všech věkových kategorií).

Nejčastěji se z granátového jablka zpracovává šťáva. Vyrábí se z ní sirup do míchaných nápojů grenadina. Nejznámější je orientální nápoj šerbet, používá se i na výrobu džusů. V Asii se pěstuje granátové jablko na výrobu koření. Vyzkoušejte přidat granátové jablko do zeleninových salátů, ozdobte jím obložené mísy. V teplé kuchyni jej můžete použít do nudlí salátu. Vyloupané jadérka můžete dát jako přílohu k rybám nebo jemnému kuřecímu masu. Granátové jablko ozdobí každý talíř svou výjimečnou barvou a chutí.

VIDEO: Jak roste granátovník

Zdroj obrázku: SXC.hu

Ohodnoťte prosím článek:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *