Jak pěstovat tymián

Tymián je jižním dvojčetem naší mateřídoušky. Je proslulý svou nezaměnitelnou silnou vůní. Je pěstován v mnoha podobách, nejaromatičtější odrůdy se pěstují ve Středomoří. Již staří Řekové jej měli rádi pro jeho nasládlou kořenitou chuť a touto stálozelenou bylinou se ochucují polévky, dušené masové směsi, a také nádivky do tučného masa a ryb.

Hans / Pixabay

Hospodyňkám se určitě vyplatí mít po ruce stále čerstvé snítky. Tymián je nejen krásnou bylinkou. Jeho čerstvé listy jsou prvotřídním a zdravým kořením. Přečtěte si v následujících odstavcích o tom, jak pěstovat tymián. Může tvořit součást i vaší zahrady.

Popis bylinky

Jedná se o keř. Keř vytváří jeho houževnaté stonky. Všechny keříky jsou poléhavé. Jakmile se ujme, vydrží na jednom místě mnoho let. V zásadě se pěstují dva druhy – tymián obecný a citrónový. Citrónový tymián také tvoří keříky a pěstuje se plně stejně jako obecný.

Pěstování tymiánu

Jak na pěstování tymiánu? Docela jednoduše. Vyhovuje mu slunné stanoviště a dobře propustná půda. Stanoviště však musí být chráněno proti prudkému větru.

Výsev ze semínek

  • provádíme v březnu až dubnu
  • nejprve provedete výsev do sadbovače s výsevním substrátem a necháte vyklíčit v pařeništi
  • když se semenáčky dají uchopit do prstů, přepíchají se do osm centimetrů širokých květináčků se sadbovým substrátem, nebo přímo na stanoviště
  • koncem dubna lze provést výsev přímo do řádku na zahrádce. Semena pouze přitisknete do hloubky a vzdálenost řádku činní 40 centimetrů na povrchu půdy

Semena vyklíčí světlem. Půda by měla být polosuchá a chudší na živiny. Nesmí se provádět přílišná zálivka, jinak ztratí své výrazné aroma. Není potřeba ho ani přihnojovat. Moc výživná půda mu škodí.

Množení

Součástí toho, jak pěstovat tymián je i jeho množení. Provedete ho řízkováním.

  1. Množí se řízky z postranních výhonů, které odříznete i s uzlinou na začátku jara nebo koncem léta
  2. Vložíte je do malých květináčků naplněných rašelinou a pískem a necháte zakořenit
  3. Zakořeněné řízky přesadíte do jednotlivých květináčů o průměru 8 centimetrů a na podzim vysadíte ven.

Sběr a použití tymiánu

Sběr se provádí za suchého počasí, nejlépe v poledne před rozkvětem. Sbírá se jeho nedřevnatá nať. Konzumovat ho můžete v čerstvém i sušeném stavu. Vždy se suší na přímém slunci. Pomáhá při potížích se zažíváním, a proto je vhodný ke skopovému masu, vepřovému masu a zvěřině.

Zvýrazní chuť marinovaného masa a přidává se i do svíčkové omáčky. Pro zdraví se také připravuje mnoho přípravku pro inhalaci.

Ohodnoťte prosím článek:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *