Co ještě nevíte o slivovici?


Zatímco za český národní nápoj je snad odjakživa považováno pivo, slivovici si přivlastňují Moravané. A to plným právem.

Oblíbili si ji však i za hranicemi. Dopustit na moravskou pálenku nedají Chorvati stejně jako Bulhaři či Srbové. Stará dobrá slivovice ale Moravanům dělá dobrou pověst třeba i v Rusku, kde tak začíná soupeřit s tradiční vodkou.

Odměna za pracovitost a skromnost

Jaká slivovice je ta nejlepší? Názory se samozřejmě liší, hodně odborníků ovšem sází na slivovici valašskou či slováckou. Jedna lidová pověst dokonce říká, že obyvatelé Slovácka byli starověkou recepturou odměněni Pánem Bohem za svou pracovitost, skromnost a zbožnost.

Historie slivovice

Co se historie pálení týče, moravští strécové se shodují, že se pálí prý odjakživa. A něco na jejich slovech bude, protože první zmínka výroby alkoholických nápojů sahá až do neolitu. Samotné Vizovice, jež jsou takovou kolébkou pálení, pak historické knihy zmiňují už v roce 1261. První palírna ovšem spatřila světlo světa o další tři stovky let později. I tak se nacházíme v dost daleké historii.

Místo švestek obilí

O švestkách, bez kterých se dnešní pálenku nikdo nedovede představit, si však naši předci mohli jen nechat ale zdát. Kvašení podléhalo především obilí. Švestky jej nahradily až v polovině osmnáctého století.

Slivovice dnes

Ke konzumaci doporučujeme jen kvalitní slivovici, pro kterou je klíčový obsah alkoholu – ovšem nejenom ten. Pro opravdu dobrou pálenku proto nechoďte do supermarketu, kde se setkáte jen s produkty obsahujícími maximálně 40 % alkoholu. Vy se spíše poohlédněte po lahvi s obsahem alkoholu minimálně padesátiprocentním. Seženete ji například na e-shopu panalfred.cz.

Krémový koktejl

Tu a tam si můžete dopřát panáčka čisté slivovice, stejně jako ji můžete v přiměřeném množství přidávat do koktejlů. Spoustu receptů najdete na již zmíněném e-shopu palalfred.cz. Obzvláště dámám doporučujeme vyzkoušet následující recepturu: v mixéru nebo šejkru smíchejte stejné množství slivovice, smetany a malinového (nebo jakéhokoliv jiného ovocného) sirupu. Výsledkem bude vynikající krémový koktejl, po kterém se budete olizovat doslova až za ušima. Věřte, že piňa colada si u vás už neškrtne.

Co ještě nevíte o slivovici?
Ohodnoťte prosím článek:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *