Křížaly ze sušených jablek

Tuhle zdravou pochoutku plnou vitamínů si můžete připravit v průběhu celého roku, nemusíte nutně čekat na sezónu jablek. Stačí mít k ruce zásobu vyzrálých plodů z obchodu (klidně druhé jakosti), domácí sušičku ovoce a můžeme se pustit do práce.

Dříve se křížaly připravovaly po podzimní sklizni z jablek, které nebyly vhodné k dlouhodobému uskladnění. Dnes sušené ovoce představuje zdroj živin a minerálů celoročně, ovšem lepší než kupovat v obchodě sušené plody ošetřené sírou, je lepší připravit si vlastní v elektrické sušičce.

Křížaly – recept

Vybíráme pevná, zralá jablka, která nejsou poškozená. Podle toho, jakého tvaru křížal chceme dosáhnout, pak jablka krájíme. Můžeme je nakrájet na osminky, nebo příčně na kroužky. Vždy se však snažíme odstranit jádřinec, který vypadá hezky u sušených jablek určených pro dekoraci, ale pro konzumaci středy vždy vykrojte, nebo je vypíchněte vykrajovačem jádřinců.

Pokud máte kupovaná jablka nebo mají plody tuhou slupku, chopte se škrabky na ovoce a oloupejte je.

Chcete-li zabránit zhnědnutí jablek, zkuste jednoduchý trik: nakrájené plátky namočte do předem připravené lázně z vody a citronové šťávy. Místo citronu lze do vody přidat kyselinu citronovou – roztok skutečně funguje a uchová nakrájená jablka krásně světlá.

Pak už stačí jen připravit sušičku na ovoce a rozložit jablka na sušící síta. Dejte pozor, aby se plátky ovoce nepřekrývaly a mohl kolem nich rovnoměrně proudit vzduch. Sušičku zapneme na teplotu 55-60 °C, pokud má přístroj funkci časovače, nastavíme jej na 8 hodin.

Zhruba po dvou hodinách přehodíme síta na sušičce, vyměníme horní za dolní, abychom docílili rovnoměrného sušení. Po pěti, šesti hodinách mohou být nejmenší kousky jablek usušené, po osmi hodinách by měly být všechny křížaly dostatečně prosušené.

Jak poznat správně usušené křížaly?

Dobře připravené křížaly musí být stále pružné a ohebné, ale když je rozříznete a stisknete, v dužině by se neměly objevit zbytky tekutiny. Naopak, pokud křížaly přesušíte, budou tvrdé a bez chuti. Pomůže rehydratace ovoce, kdy příliš usušené kousky zalijete horkou vodou, a necháte je alespoň dvě hodiny máčet. Takto oživené ovoce použijte při pečení do buchty či koláče, nebo přidejte do jogurtu.

Sušená jablka skladujte nejlépe v uzavíratelné nádobě v chladu a suchu, aby do sebe křížaly nenatáhly vlhkost. Alternativou je čistý plátěný pytlík nebo papírový sáček, pak je ale dobré ovoce v následujících dnech sníst.

Křížaly jsou šťavnaté, plné koncentrované chuti, pochutnají si na nich děti i dospělí. Jsou ideální svačinkou do školy jako náhrada za sladkosti, perfektně poslouží v práci, když je třeba rychle zahnat hlad a do oběda je daleko.

Tak ať vám chutná.

Křížaly ze sušených jablek
Ohodnoťte prosím článek:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *